Перерахунок пенсій і підвищення тарифів: що зміниться із 1 червня

01.06.2023

Перерахунок пенсій і підвищення тарифів: що зміниться із 1 червня

з червня в Україні посилять контроль за складанням іспитів на посвідчення водія

З 1 червня українців очікує чимало змін: зокрема, підвищаться тарифи на світло та воду, а одній з категорій пенсіонерів виплатять пенсію із надбавкою за три місяці. Для абітурієнтів стартує Національний мультипредметний тест, а «Укрзалізниця» запустить нові рейси на літній сезон.

Нові тарифи

У червні українцям можуть підвищити тарифи на воду для населення. Відповідне рішення розглядатимуть 31 травня. Якщо його приймуть, то тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать приблизно на 30%. Необхідність підвищення тарифів пояснюють великою вартістю відновлення енергетичної інфраструктури після обстрілів РФ.

Тарифи на газ у червні складуть 7,96 грн за кубометр з податок на додану вартість (ПДВ) Така ціна встановлена тарифним планом Нафтогазу, який діє до 1 травня 2024 року.

Тарифи на електроенергію в Україні можуть змінити найближчим часом. З 1 червня в Україні можуть ввести єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн за кВт·год. Цю пропозицію розгляне Кабінет Міністрів. Підвищення цін пов'язане з необхідністю відновлення системи після ракетних атак.

Нагадаємо, що на даний момент тарифи на світло залишаються на довоєнному рівні та становлять 1,44 грн за кВт·год, якщо сім'я споживає до 250 кВт·год на місяць, і 1,68 грн за кВт·год, якщо місячний обсяг споживання перевищує 250 кВт·год.

Індексація пенсій для працюючих пенсіонерів

З 1 червня близько 600 тис. пенсіонерів отримають надбавку до пенсії. Індексація стосуватиметься громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу і зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії в червні пенсіонери отримають відразу за три місяці: квітень, травень і червень. Річ у тому, що перерахунок був призначений ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані тільки у травні.

← Все новости