В Реєстрі боржників все більше українців: за що туди можна потрапити і які наслідки

23.05.2023

В Реєстрі боржників все більше українців: за що туди можна потрапити і які наслідки
 Україні станом на травень 2023 року кількість боргів досягла 8 млн, а приріст за час повномасштабної війни склав 8%, або 615 тисяч. На громадян найчастіше відкривають виконавчі провадження через борги за кредитами і невчасно сплачені штрафи за порушення ПДР.

Про це свідчать дані Опендатаботу.

Перебування в Єдиному реєстрі боржників означає низку санкцій. Наприклад:

    людям блокують банківські рахунки і встановлюють обмеження на відкриття нових;
    забороняють покидати територію України;
    не дозволяють реєструвати угоди через нотаріусів тощо.

Плюс не варто забувати про наслідки для репутації та іміджу, оскільки дані в Реєстрі публічні.

Зведена інформація Опендатаботу сформувала загальну картину ситуації – випадки, через які українці найчастіше потрапляють до Реєстру боржників. Найбільша частка відкритих виконавчих проваджень в Україні (24,6%)– на стягнення коштів.

На другому місці – борги за несплату штрафів через порушення правил дорожнього руху. Виходить, що в 21,4% випадків громадяни не поспішають слідувати виписаним патрульною поліцією протоколам.

Що цікаво, кількість заборгованостей у категорії "стягнення коштів" зменшилася на 29% і в загальному становить 18%. Мова якраз про борги за кредитами. Нагадаємо, з 9 травня почали знову накладати арешти на банківські рахунки, де сума заборгованості менша 100 тисяч грн.

Водночас найбільший приріс випадків у категорії "адміністративні правопорушення". Кількість боргів після 24 лютого 2022 року виросла на 27%. Так само збільшилося заборгованостей за житлово-комунальні послуги – на 22%. І хоча влада намагається врегульовувати питання комуналки під час війни, чимало осіб досі борються з супутніми проблемами.

Які борги заборонили стягувати

Деякі боржники можуть не переживати через примусове стягнення коштів, оскільки Законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану" заборонили відкривати деякі виконавчі провадження.

Йдеться про справи, відкриті на підставі кредитних договорів, що не посвідчені нотаріально. Іншими словами, банкам доведеться звертатися до суду через борги клієнта, якщо кредитний договір не посвідчив нотаріус. Це зробило процес стягнення боргів важчим, оскільки в Україні велику частину договорів по кредитам не узаконюють в нотаріуса, зокрема:

    споживчі кредити;
    кредитні ліміти на банківських картках;
    розстрочку на якісь товари тощо.




← Все новости