Борги за електрику: українців попередили, чим це загрожує

21.05.2023

Борги за електрику: українців попередили, чим це загрожує
Як зазначається, компанія має намір передавати відомості про заборговані кошти за оплату електроенергії клієнтів у бюро кредитних історій. Відтак, заборгованість вноситимуть у кредитну історію громадянина.
 
 За словами гендиректора компанії Сергія Коваленка, вони розуміють обставини, в яких перебуває країна, проте є такі клієнти, які вирішують не платити за надані комунальні послуги на користь купівлі нових гаджетів у кредит, зокрема iPhone.

"Саме на таких клієнтів і розрахована така активність", — пояснив він.

Тож, відтепер українські банки та фінкомпанії бачитимуть заборговані суми клієнтів за електроенергію та ухвалюватимуть рішення про надання кредитів, виходячи із цих даних. При цьому дисципліновані клієнти, які розраховуватимуться на електроенергію вчасно, формуватимуть позитивну кредитну історію.

Яку суму заборгували українці

За інформацією Yasno, станом на початок травня побутові споживачі мають борг за спожиту електрику у сумі, яка перевищує 1,7 млрд гривень.

Загалом в Україні діє мораторій на припинення надання комунальних послуг населенню за заборгованість. Водночас постачальники послуг можуть стягувати борги у судовому порядку, суму яких доведеться виплатити після війни. Суд може накласти арешт на рахунки боржника та майно, а після війни на суму боргу можуть ще можуть нарахувати "неустойку" у вигляді штрафу та пені, річних відсотків та інфляційних нарахувань, що суттєво збільшить борг.

Водночас стягуватимуть борг після війни не з усіх. Днями уряд заборонив повертати борги за комунальні послуги з власників житлових приміщень, які стали притулком для внутрішньо переміщених осіб, але які не отримують компенсацію від держави, а також з тих, хто втратив житло через бойові дії (стосується лише заборгованості ВПО, що утворилися після 24 лютого 2022 року).










← Все новости