Арешт рахунків боржників: набрав чинності важливий закон

09.05.2023

Арешт рахунків боржників: набрав чинності важливий закон

Цей закон скасовує дію постанови Кабміну, яка знімала арешти виконавчої служби з рахунків на суму менше 100 тис. грн на час дії воєнного стану", – зазначив він.

 
  Вказаний закон дозволяє боржникам, рахунки яких заарештовано, користуватися лише сумою у розмірі до двох мінімальних зарплат (6 700 х 2 = 13 400 грн) і лише за умови, що клієнт звернеться до виконавця (державного чи приватного) і той відправить у банк постанову щодо зняття арешту за одним із рахунків клієнта на вказану суму (до 13 400 грн). 

"Оскільки закон набрав чинності, ми повинні повернути арешти (рахунків), які знімали на час дії воєнного стану. Це торкнеться приблизно 436 тисяч наших клієнтів", – повідомив співзасновник monobank.

   Верховна Рада ухвалила цей документ в цілому 11 квітня. Він передбачає, що на період дії воєнного стану фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби (або приватними виконавцями), можуть щомісяця здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму, що не перевищує двох мінімальних зарплат на 1 січня поточного року.

У разі накладення арешту на кошти, які розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи - боржника в одному банку або на поточних рахунках однієї особи в різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок такого боржника лише в одному банку.

Для визначення такого поточного рахунку боржник звертається до органу державної виконавчої служби (або приватного виконавця), який наклав арешт на кошти, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

Заява може бути подана в паперовій формі або в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених законом "Про електронні документи та електронний документообіг".

У заяві необхідно зазначити номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, у якому відкрито цей рахунок.

Державний або приватний виконавець протягом двох робочих днів з дня отримання такої заяви від боржника виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника у банку для здійснення видаткових операцій та не пізніше наступного робочого дня надсилає відповідну постанову банку.

Як повідомлялося, у 2022 році банки на 37% зменшили кількість судових позовів до проблемних боржників у порівнянні з довоєнним 2021 роком.

← Все новости