Новини

13.09.2022

Новини
Щоб не замерзнути без опалення: 3 прийоми для підготовки квартири до зими.

Навіть обіцяні 16 градусів – не найкомфортніша температура у приміщенні
Нас уже не перший місяць попереджають, що новий опалювальний сезон буде найхолоднішим за останні 20 років. У період війни можливі не лише проблеми з нестачею газу та інших ресурсів, а й руйнування комунальної інфраструктури.

Попри те, що, як запевняє влада, газу на потреби населення вистачить і тарифи обіцяли не підвищувати до весни, імовірна температура у квартирах не заряджає оптимізмом. У звичайних кімнатах вона з 18 градусів опуститься до 16, а у кутових – з 20 до 18 градусів.

Тому вже зараз потрібно подбати про те, щоби не замерзнути взимку. Vesti.ua розповідають, як за допомогою простих методів підготувати квартиру до холодів.

Утеплення вікон та дверей
Обігрівати приміщення, де вільно циркулює повітря, не вигідно. Тому варто перевірити термоізоляцію вікон та дверей. Ті місця, звідки "піддуває", потрібно проклеїти скотчем або обробити герметиком.

Якщо на дверях немає наличників, їх потрібно встановити. Вони є додатковим інструментом термоізоляції. Огляньте двері всередині приміщення: вони мають щільно зачинятися, щоб не було протягів.

Особливу увагу приділіть віконним укосам – старі пластикові можуть з часом деформуватися й на них можуть утворитися мікротріщини, через які потраплятиме холодне повітря. Постарайтеся їх замінити або хоча б проклеїти герметиком. Це допоможе тимчасово вирішити проблему. 

Більше світла
Сонце – чудове джерело тепла навіть узимку. А використовувати його максимально можна так:

Впускати в кімнату якнайбільше світла
Сонячні промені проходять крізь скло та нагрівають поверхні, від яких вони відбиваються. Взимку кількість сонячного світла не така велика, тому не перекривайте його вазонами та стелажами.

Повісити тонкі напівпрозорі фіранки
Вони додатково захистять від холодного повітря, але водночас пропускатимуть сонячні промені до кімнати.

Повісити також щільні штори
Завішувати їх треба, коли сідає сонце. Щільна тканина ще краще блокує потоки повітря. Але вдень штори потрібно розсувати, щоб світло могло "прогріти" підлогу та інші поверхні. 

Утеплення поверхонь

Якщо влітку щільний текстиль краще ховати, взимку він допоможе зробити кімнату теплішою без обігрівача. Тому вкрийте підлогу килимом, ліжко накрийте теплим пледом або ковдрою, на диван і крісло накиньте по кілька подушок і прикрийте їх покривалами. Просте порівняння: "гола" кімната без текстилю остигає за 1-2 години, а "закутана" тримає тепло 3-5 годин. 

Трикотажні, махрові тканини та інший щільний текстиль – чудовий варіант для "зимової" постільної білизни, так вона довше затримає необхідне тепло. Подбайте і про себе: теплий халат, теплі капці, термобілизна допоможуть почуватися комфортніше навіть у найхолоднішому приміщенні.

← Все новости