Про тарифи

07.09.2022

Про тарифи
Комуналка подешевшає: українцям розповіли, як платити за опалення вдвічі менше

Експерти регулярно попереджають нас про складну зиму. У квартирах буде на чотири градуси холодніше, ніж зазвичай, а опалювальний сезон скоротиться. Суму у платіжці за комунальні послуги можна зменшити. Для цього потрібно перед зимовим сезоном підготувати будинок до холодів та тепломодернізацію будинку. Як мінімум слід разом із сусідами встановити індивідуальний тепловий пункт у підвалі, утеплити вікна, двері та труби.

Аналітики розуміють, що комплексна тепломодернізація багатоквартирного будинку обыйдеться у кругленьку суму. Але якщо витрати розділити на весь будинок, то мешканці кожної квартири мають заплатити по кілька тисяч гривень – а це вже цілком реально. Зазначено, що в окремих випадках за опалення взимку можна буде платити на 40% менше.

Відомо, що українці в середньому витрачають на опалення квадратного метра по 4 куб. м. газу. За нинішніми тарифами це приблизно 32 грн. А в будинку з новим обладнанням на опалення витрачатиметься вдвічі менше – близько 16 грн.

Нагадаємо, що гаряча вода, яку використовують українці у квартирах, нагрівається за допомогою газу. Якщо Україна запровадить програму енергоефективності, то на рік можна буде економити мільярди кубометрів палива.

Таким чином, на опалення квартири площею 50 кв. м замість 2000 грн можна буде витрачати 1000 грн. У виграші залишилися б не лише самі українці, а й держава, яка б заощадила на закупівлі енергоресурсів.

← Все новости