Важлива інформація

29.03.2022

Важлива інформація
До уваги цивільного населення!!!
Здійснення перевірки документів та огляду транспортних засобів під час воєнного стану регулюється «Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану», який затверджений постановою КМУ від 29.12.2021 № 1456 (далі – Порядок).
Відповідно до п. 5. Право на проведення таких перевірок надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил.
Також, п. 8 порядку встановлює, що у разі відсутності в особи документів, що посвідчують її особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, така особа затримується для її встановлення на строк, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Крім цього п. 9 Порядку надає право проводити поверхневу перевірку шляхом візуального огляду особи, проведення по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуального огляду речей, багажу, вантажів та/або транспортного засобу (салону, багажника).
П. 11 Порядку надає право на проникнення уповноваженій особі до житла чи іншого володіння особи без вмотивованого рішення суду лише в невідкладних випадках, пов’язаних із:
- рятуванням життя людей та цінного майна під час надзвичайних ситуацій;
- безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення;
- припиненням злочину, що загрожує життю осіб, які перебувають в житлі або іншому володінні особи.
Більш детально з вказаним нормативно-правовим можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1456-2021-%D0%BF#Text

← Все новости