В Україні стартувала реформа управління відходами: що вона змінить

09.07.2023

В Україні стартувала реформа управління відходами: що вона змінить

Цей закон спрямований на введення нормативно-правового регулювання в галузі управління відходами, що відповідає вимогам відповідних директив ЄС. 

Головна його мета – поліпшення стану навколишнього середовища та створення необхідної інфраструктури для управління відходами.

Відповідно до цього документу в Україні:


  • впроваджується ієрархія управління відходами, пріоритетними напрямками якої є запобігання утворенню відходів, їхнє повторне використання та відновлення (рециклінг), і лише потім – видалення, у т.ч. захоронення на полігонах, які відповідають вимогам екологічної безпеки,
  • планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях,
  • запровадження системи розширеної відповідальності виробника,
  • поступове створення сучасної інфраструктури та об’єктів збирання та оброблення відходів,
  • удосконалення процесів управління відходами, у т.ч. ліцензійної і дозвільної системи, інформаційного забезпечення в сфері управління відходами.

Відповідно до нового Закону, відходи підлягають роздільному збиранню та не повинні змішуватися з іншими відходами або матеріалами, що мають різні властивості. 

Роздільне збирання відходів у населених пунктах має здійснюватися для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал. 

Також повинні створюватися умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню. Великогабаритні, ремонтні, небезпечні відходи у складі побутових, відходи зелених насаджень збираються окремо від інших побутових відходів. 

Житлові масиви та інші об’єкти благоустрою слід обладнати контейнерними майданчиками для роздільного збирання побутових відходів.

«Запуск реформи управління відходами в Україні був тривалим і нелегким. Проте всі ми вже можемо спостерігати певні зміни. Так, після введення в дію ЗУ "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" багато великих мереж перейшли на альтернативні варіанти пакування товарів, наприклад, біорозкладні пакети, до яких би, звісно, муніципалітетам не завадило подбати про компостувальні станції. Проте є і такі, які придатні до домашнього компостування. Треба дивитися на маркування. Варто пам’ятати, що головним рушійним фактором є саме суспільна думка і формування культури використання багаторазових торбинок, мішечків та іншої тари. Наразі я набагато частіше зустрічаю людей, які свідомо підходять до закупів і це надзвичайно тішить», – коментує експертка з управління відходами ГО «Еколтава» Марина Садкіна. 

← Все новости