Про вжиття заходів щодо припинення крадіжок трансформаторного масла з електроенергетичного обладнання

25.04.2018

Про вжиття заходів щодо припинення крадіжок трансформаторного масла з електроенергетичного обладнання

   За інформацією ПАТ «Запоріжжяобленерго» останнім часом почастішали випадки розкрадання невстановленими особами обладнання та матеріалів на електроенергетичних об’єктах ПАТ «Запоріжжяобленерго». Внаслідок таких крадіжок, припинялося електропостачання споживачів та цілих населених пунктів.
  Так, з початку лютого поточного року на території Оріхівського району сталося чотири крадіжки трансформаторного масла з силових трансформаторів 10-35 кВ. Такі ж випадки розкрадання мали місце в Новомиколаївському та Гуляйпільському районах області.
  У всіх випадках відновлення електропостачання споживачів виконувалося за рахунок використання масла з діючого наповненого обладнання, що є недопустимим, але вимушеним кроком, враховуючи необхідність забезпечення електропостачання споживачів та недопущення росту соціального напруження.
  При цьому, внаслідок тривалої повної відсутності фінансування ремонтно-експлуатаційного обслуговування електромереж 0,4-150 кВ та вкрай обмеженого фінансування аварійно-відновлювальних робіт, на сьогоднішній день навіть мінімальне забезпечення комплектації матеріалами, в тому числі трансформаторним маслом, у ПАТ «Запоріжжяобленерго» фактично відсутнє.
  Також на сьогоднішній день трансформаторне масло відсутнє в аварійному запасі, внаслідок цього відсутня можливість не тільки доливки у разі крадіжок, а й для обов’язкового підтримання її рівня в наповненому маслом електрообладнанні (силові трансформатори 6-10-35-150 кВ, вимикачі, інше). Крім того, обмінний фонд силових трансформаторів на сьогоднішній день для заміни пошкоджених практично вичерпано, в тому числі в аваійному запасі.
   На сьогоднішній день у ПАТ «Запоріжжяобленерго» немає можливості відновлення електропостачання споживачів у разі продовження крадіжок обладнання та матеріалів, враховуючі відсутність будь-яких джерел для фінансування витрат на відновлення таких електроустановок.
   Пошкоджуючи ємкості трансформаторних підстанцій, крадії зливають масло, що застосовується для охолодження працюючого обладнання. Як наслідок, цілий населений пункт, а можливо, й декілька, залишаються без електропостачання. Люди чекають, поки працівники РЕМ ліквідують пошкодження. У залежності від серйозності випадку, це може тривати до кількох діб.
  Споживачі нарікають виключно на енергетиків. Але нормалізація ситуації залежить здебільшого не від них, а від правоохоронних органів та від самих людей. Однак затримати зловмисника не так просто, адже трансформатор без масла може працювати до 3-х діб.
  ПАТ «Запоріжжяобленерго» стурбовано масштабами злочинів на трансформаторних підстанціях та звертається з проханням за допомогою місцевих засобів масової інформації закликати жителів повідомляти про подібні факти та можливість їх скоєння. Стабільність енергопостачання споживачів району залежить не лише від зусиль енергетиків, а й від активної громадської позиції людей по відношенню до чиїхось протиправних дій. Від пильності кожного багато в чому залежить надійність електропостачання всіх споживачів оскільки це обладнання знаходиться не у полі, а в населених пунктах, де живуть люди.
  Крім того, ПАТ «Запоріжжяобленерго» нагадує: енергетичні об’єкти - це споруди та обладнання підвищеної небезпеки. Спроба втручання в їхню роботу окрім власне знеструмлення споживачів безпосередньо загрожує життю розкрадачів.
  Враховуючи вищевикладене, з метою профілактики та попередження подібних крадіжок, які в результаті можуть призвести до виведення з ладу обладнання трансформаторних підстанцій та відключення від електропостачання цілих населених пунктів, прошу невідкладно вжити всі можливі заходи реагування для недопущення повторення таких випадків у подальшому. Крім того, пропонуємо висвітлити вказану проблему в місцевих засобах масової інформації задля привернення уваги голів сільських, селищних рад, активу громад та їх жителів.
 

← Все новости