Новини

20.06.2022

Новини

Мораторій на штрафи не означає, що за комунальні послуги можна не платити.

28 лютого 2022 року Торгово-промислова палата України листом №2024/02.0-7.1 засвідчила форс-мажорні обставини — військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою запровадження воєнного стану із 5-ї години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Це означає, що війна є форс-мажором, а саме — обставиною непереборної сили, яка звільняє особу від відповідальності у разі несплати чи несвоєчасної сплати за комунальні послуги.



Постановою уряду №206 від 5 березня 2022 року до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припиняти або зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати або сплати в неповному обсязі. Також заборонено нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пені), інфляційні нарахування, проценти річних у разі несвоєчасної або неповної оплати за житлово-комунальні послуги населенням. Зазначена постанова прийнята, щоб захистити інтереси людей у період воєнного стану, і стосується всіх видів комунальних послуг. Проте мораторій на нарахування штрафних санкції не означає, що за комунальні послуги, які надані в період воєнного стану, можна не платити, а лише дає людині можливість не сплачувати за комунальні послуги протягом дії воєнного стану без негативних наслідків. Але після припинення чи скасування воєнного стану всі борги необхідно буде сплатити.

Що робити із комунальними платежами людям, житло яких сильно пошкоджене або зруйноване

18 березня 2022 року у Верховній Раді України було зареєстровано проєкт закону «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги споживачів, житло яких було зруйноване внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України)». Цим законопроєктом передбачається встановити, що споживачам, чиї житлові та/або нежитлові приміщення було повністю або частково зруйновано в результаті збройної агресії РФ проти України, оплата за житлово-комунальні послуги, в тому числі і плата за абонентське обслуговування, оплата послуг з розподілу (доставки) природного газу, не нараховується та не сплачується починаючи з 24 лютого 2022 року. Але цей законопроєкт поки ще не винесено на голосування та не прийнято ВР України. Крім того, невідомо, якою буде остаточна редакція цього закону, оскільки 30 травня комітет Верховної Ради з питань бюджету у бюджетній експертизі вказав, що прийняття цього закону матиме негативні наслідки для бюджету, та пропонує введення його в дію не раніше 1 січня 2023 року, а після 15 липня 2022 року — не раніше 1 січня 2024 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

Тому, на жаль, на сьогодні не розроблений дієвий правовий механізм, який повністю звільняє власника пошкодженого або зруйнованого житла від розрахунків за фактично не отримані комунальні послуги.

При цьому необхідно вказати, що вимога щодо сплати комунальних платежів власниками майна, яке стало непридатним для проживання в зв’язку з бойовими діями, не відповідає принципам справедливості. Такі особи втратили фактично все, що мали, бо у зруйнованих будинках залишалися речи та інше майно, яке здебільшого також втрачене. Крім того, можна казати, що така вимога не відповідає приписам Закону України «Про житлово-комунальні послуги», оскільки житлово-комунальні послуги — це послуги, які спрямовані на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг. Але якщо житло зруйноване, вочевидь, немає сенсу надавати послуги, які спрямовано на забезпечення умов проживання в ньому.




Тож, враховуючи наявність форс-мажорних обставин, дію мораторію на нарахування штрафних санкцій і можливе прийняття закону щодо звільнення від сплати комунальних платежів осіб, майно яких було пошкоджено, доцільно дочекатися припинення дії режиму воєнного стану, з’ясувати, які саме комунальні послуги були фактично надані та в якому обсязі, та після цього приймати рішення щодо сплати.

Що робити із комунальними платежами, якщо ви не живете в будинку

Якщо споживач виїхав із будинку, але комунальні служби продовжують надавати комунальні послуги належним чином і в повному обсязі, за загальними правилами, такі послуги мають бути сплачені, оскільки для звільнення від оплати за житлово-комунальні послуги особа повинна не лише не мати відповідного договору та фактично ними не користуватися, а й відмовитися від їхнього отримання в установленому порядку.




Та все ж таки особа, яка виїхала, може не сплачувати вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їхнього невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об'єкті нерухомого майна) будь-яких осіб понад 30 календарних днів за умови документального підтвердження такої відсутності. Тому заздалегідь або відразу після повернення додому необхідно потурбуватися про докази відсутності у житловому приміщенні будь-яких осіб протягом більш як 30 днів. Такими доказами можуть бути відмітки в паспорті для тих, хто виїхав за кордон, довідка ВПО, покази свідків і сусідів. Ці документи знадобляться в разі виникнення спорів із постачальниками комунальних послуг.

Що робити, якщо комунікації будинку зруйновані, але рахунки продовжують надходити

Якщо комунікації будинку зруйновано, це означає, що комунальна послуга не може бути надана або надається неякісно. В такому разі споживач має право вимагати зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги або звільнення від сплати.

Що робити із комунальними платежами тим, хто виїхав за кордон

Ті, хто виїхав за кордон, мають можливість сплачувати комунальні платежі з-за кордону. Найпростіше це робити шляхом перерахування коштів із гривневого рахунку, відкритого в українському банку.

Які наразі діють пом'якшення у роботі із заборгованостями за комунальними платежами

Питання щодо звільнення від сплати за комунальні послуги можуть вирішуватися органами місцевої влади залежно від ситуації. Так, Бучанською міською радою було прийнято рішення про звільнення жителів від сплати за житлово-комунальні послуги шляхом перерахунку за період з 24 лютого по 15 квітня 2022 року (період тимчасової окупації м. Буча).

1 квітня 2022 року мер Харкова Ігор Терехов заявив: «Всі комунальні послуги, які надає місто, з 24 лютого і до кінця війни буде списано». Отже, харків’яни звільнялися від сплати за послуги, які надають міські комунальні підприємства: гарячого та холодного водопостачання, опалення, вивезення сміття, утримання прибудинкових територій, обслуговування ліфтів. Але з 1 червня 2022 року плата за комунальні послуг у Харкові знову буде нараховуватися, тому ті, хто виїхав із Харкова, і ті, хто залишився, повинні будуть сплачувати комунальні послуги згідно з платіжками, які почнуть надходити у ліпні.

На завершення аналізу питань, що стосуються сплати за комунальні послуги в умовах воєнного стану, вважаю за необхідне зазначити, що зараз місцева влада все ж таки закликає споживачів, які фінансово спроможні оплачувати комунальні послуги, що надаються, робити це. Саме вчасна сплата комунальних платежів може забезпечити безперешкодну роботу комунальних служб, проведення ремонтів і ліквідації наслідків обстрілів.










← Все новости