В Україні скоротять соцнорми витрати води, тепла та "світла", а субсидії почнуть видавати грошима

02.05.2018

В Україні скоротять соцнорми витрати води, тепла та "світла", а субсидії почнуть видавати грошима
   Мінсоцполітики готується до монетизації субсидій на житлово-комунальні послуги. Уже з наступного року субсідіанти повинні отримувати "живі гроші", а не зниження платежів на розмір держдопомоги, як зараз, повідомив директор департаменту держсоцдопомоги міністерства Віталій Музиченко. Механізм монетизації розробляється. Він будемо різним - для тих, хто живе в індивідуальних будинках, і для жителів багатоповерхівок.
   За словами Музиченко, монетизація пройде в один етап, а не в два, як планували в Мінфіні, і не вплине на розмір субсидії. Нагадаємо, з 15 квітня збиралися давати гроші субсідіантам тільки на оплату прибудинкової території та вивезення сміття.
   Як уточнив "Сегодня" експерт в сфері ЖКГ і субсидування Андрій Никончук, прямі виплати на банківську карту підуть субсідіантам, які проживають в індивідуальних будинках. І якщо субсідіант витратить гроші не на оплату компослуг (газу, використаного для опалення, електроенергії, вивезення сміття), його через місяць-два, по-перше, позбавлять субсидії, по-друге, "відріжуть" від енергоносіїв, припинять вивозити його побутові відходи.
   Соцнорми по житлокомпослуг уріжуть
   З 1 травня зменшуються соцнорми витрати на опалення. У тих, хто гріється струмом або живе в багатоповерхівці, субсидія зменшиться на 27%, у тих, хто використовує газ, - на 10%. На обігрів 1 кв. м житла в межах соцнорм (21 кв. м / чол. + 10,5 кв. м на сім'ю) тепер субсидується 5 куб. м газу на місяць (було 5,5), або 51 кВт / год електроенергії (було 65 кВт / год), або 0,0431 Гкал при централізованому опаленні (було 0,0548). Розрахунок показує, що якщо для сім'ї субсидія на опалення була 1000 грн / міс. (3 чол., В квартирі 60 кв. М, компенсується 85% витрат), то тепер держава субсидує їм тільки 730 грн / міс. на опалення. Мешканці доплату не 176 грн, а 446 грн.

← Все новости